Benvolguts esquiadors, des de l’Escola d’Esquí de la Molina us volem donar alguns petits consells per preparar la propera temporada d’esquí a La Molina.

Abans de tot, hem de tenir en compte, que el nostre, és un esquí a La Molina recreatiu. Volem poder passar una jornada completa sense patir cansament i d’una manera saludable, per la qual cosa, haurem de fer una petita preparació física que s’adapti a aquestes dues variables. Anem doncs, a donar algunes pinzellades per treballar-les fora de les pistes.

Pel que fa a la primera, hem d’analitzar quina mena d’activitat anem a fer. La gran majoria d’esquiadors estem a pistes entre unes 5 i 7 hores, però no tota l’estona d’esquí  (parades, remuntadors, cues…) és a dir, existeixen descansos. I per altra banda no tota l’estona esquiem a la mateixa intensitat o al mateix nivell.

Així doncs, qualsevol treball fora de l’esquí a La Molina a les pistes, que millori la nostra resistència, serà beneficiós: recomanem tipus d’activitats que hi apareguin descansos i canvis de ritme, com per exemple, esports d’equip, tenis, classes guiades de sala… o senzillament alternar diferents modalitats seguides a diferents intensitats. Per entendre’ns, no busquem córrer 10km en un temps determinat.

Pel que fa a la segona, hem d’aconseguir minimitzar el risc de lesions, durant l’esquí a La Molina, que depenguin de nosaltres.

De les 4 capacitats físiques bàsiques, la força, és la més participa a la nostra disciplina. Però és un tipus de força complexa. L’esquí és un esport ple d’irregularitats al terreny, de canvis de direcció, de canvis posturals i d’inestabilitats; i els nostres músculs i articulacions han d’estar mínimament preparats per aquestes situacions.

Per altra banda, a l’esquí a La Molina predominen els moviments circulars i les rotacions (fem corbes i el nostre cos gira per fer-les). I pel que fa a segments corporals, per ordre d’importància anirem de baix a dalt (cames, tronc i braços).

Així que, amb tot això, anem a intentar fer un treball de força adequat. Evitarem exercicis clàssics de força de gimnàs i els canviarem per treballs més dinàmics com inestables, propioceptius, pilates, equilibris, fitball… amb l’objectiu de tenir una musculatura que sàpiga reaccionar davant qualsevol entrebanc i que s’adapti al màxim de moviments que realitzem durant l’esquí a La Molina.

I recordem, que sense una hidratació adequada i uns estiraments mínims no tindrem una musculatura efectiva.

Amb tots aquests consells, us desitgem salut i una bona esquiada!

Álvaro Lloris Herrera.Professor de l’Escola d’Esquí de La Molina i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.